Scoala, cu precadere facultatea, reprezinta un pas spre viata adulta, in timp ce o tranzitie de la absolvent la antreprenor poate fi delicata. Tine-ti fruntea sus. Priveste-ti partenerii de afaceri in ochi. Incearca „sa te vinzi”. Toate aceste clisee nu te pot pregati pentru adevarul gol-golut: nu exista niciun CV pentru maturitate. Cunoscand acest lucru, iata cateva schimbari la care ar trebui sa te astepti, in momentul in care faci primii pasi dinspre universitate spre propria afacere.

1. Nu iti mai permiti sa fii nepunctual.

In facultate, puteai sa lipsesti la unele cursuri sau sa le ignori cu totul si totusi reuseai sa le promovezi. Acest lucru nu mai este valabil in lumea afacerilor. Fie ca ploua sau este frumos afara, tinerii cu aspiratii antreprenoriale trebuie sa fie foarte punctuali. Astfel, vei putea tine evidenta activitatilor zilnice si vei reprezenta un exemplu bun pentru viitorii tai angajati.

2. Planificarea nu este batuta in cuie.

S-a terminat cursul de biologie de vineri. Ce usurare! Chiar daca vei multumi divinitatii ca nu vei mai fi nevoit sa te trezesti dimineata si sa faci disectia la o broasca, nu te bucura prea tare. Viata de adult si antreprenoriatul tine de necesitate, nu de programare si planificare. In calitate de tanar antreprenor, esti produsul propriului succes, insemnand ca uneori, vei fi nevoit sa muncesti si sambata. Pardon, nu doar uneori, ci de cele mai multe ori.

3. Timpul liber nu este liber.

In lumea afacerilor, nu exista timp liber. In facultate, iti permiteai pauze interminabile, in care sa fumezi sau sa discuti cu o fata care iti placea. In timp ce prietenii tai lucreaza de la 9.00 dimineata la 17.00 dupa amiaza, tu ai alt program, mult mai dificil – esti nevoit sa respecti un plan de afaceri, sa alergi spre succes, zi si noapte. Aceasta este realitatea vietii de antreprenor – iti sacrifici timpul liber, in schimbul libertatii financiare.

4. Multitaskingul este important, dar concentrarea este cheia succesului.

In facultate, esti obligat sa tii seama de 5-6 cursuri si nimic mai mult. Cand devii antreprenor, vei avea o sumedenie de probleme pe cap, vei fi nevoit sa te adaptezi la situatiile neprevazute. In loc sa faci totul anapoda, trebuie sa ai la indemana o lista de prioritati. Concentreaza-te asupra scopului final.

5. Antreprenoriatul reprezinta o sansa de invatare.

Chiar daca informatiile dobandite in facultate, la cursul de contabilitate, ti-ar putea fi de folos, nu te poti baza doar pe acestea, atunci cand conduci un business. Exista toate sansele ca tu sa te aventurezi in lumea antreprenoriatului fara sa intelegi cum functioneaza mecanismul banilor si cel al taxelor. Cumpara carti, urmeaza cursuri, fa o cercetare online si descopera cum poti maximiza profiturile, cum poti investi in dezvoltare.

CITESTE CONTINUAREA AICI >>