Un antreprenor este in primul rand un om cu o serie de atribute si calitati, dar si cu posibilitatea de dezvoltare personala continua. Calitatile si atributele despre care vom vorbi in continuare nu reprezinta o garantie a succesului antreprenorial, dar pot crea premisele acestuia, influentand pozitiv viteza de reactie si calitatea deciziilor in momente cheie ale dezvoltarii afacerii sale. Multe, daca nu chiar toate dintre aceste calitati, pot fi formate sau educate, nefiind insusiri predeterminate genetic sau in alt mod.

  1. Viziune: Prima si poate cea mai importanta calitate a unui antreprenor este aceea de a fi vizionar. Este important de precizat ca un antreprenor vizionar nu este insa un magician cu un glob de cristal care sa aiba „viziuni” despre orice: in general, viziunea lui este focalizata pe planul sau de afaceri si pe activitatea pe care o desfasoara. In antreprenoriat, viziunea este mai degraba capacitatea de a vedea lucrurile putin inaintea celorlalti.
  2. Inteligenta si creativitate: Un antreprenor de mare succes este cel care nu este neaparat inteligent in intelegerea standard a cuvantului, si nici cel care a avut cele mai bune note la scoala, ci acela care are un nivel cat mai ridicat de inteligenta emotionala, pentru ca acela va fi cel mai potrivit lider, deci va putea conduce mai bine echipa sa catre succesul de business.
  3. Cunoasterea domeniului de activitate; Nu iti deschide o afacere in domeniul prelucrarii diamantelor daca nu stii cum arata un diamant. Sa incepi o afacere intr-un domeniu pe care nu il cunosti deloc ar fi un adevarat paradox (de fapt, ar fi chiar o prostie!). Incearca sa alegi un domeniu in care sa ai o minima experienta dobandita fie prin activitatea profesionala desfasurata pana in prezent, printr-un job part-time, fie macar printr-un internship sau activitati voluntare.
  4. Perseverenta si determinare; In special la inceput de drum, atunci cand obstacolele sunt mai mari, greselile sunt mai frecvente (din cauza lipsei de experienta), iar tentatia de a renunta este uneori uriasa (mai ales ca nici miza nu pare foarte importanta, daca este vorba de un start-up tipic, care se dezvolta organic). Nu renuntati decat atunci cand puteti spune, cu maxima sinceritate, ca ati facut „tot ce se putea face”. Evident, determinare nu inseamna insa ca nu trebuie sa ascultati nimic din ceea ce va spun ceilalti, colaboratorii, consultantii sau investitorii. Determinare inseamna sa mergeti mai departe catre indeplinirea obiectivelor companiei folosind cele mai potrivite metode.
  5. Charisma si persuasiune; Un antreprenor carismatic este acela care te captiveaza atunci cand iti vorbeste despre afacerea lui, pentru ca pune pasiune, pentru ca stie despre ce vorbeste, pentru ca are viziune. In ceea ce priveste persuasiunea, aici lucrurile sunt mai simple: antreprenorii cei mai buni reusesc sa ii convinga pe cei din jur (angajati, parteneri), prin forta persuasiunii, ca afacerea lor este o afacere de succes si ca merita eforturile si suportul lor.
  6. Responsabilitate; antreprenorii sunt oameni care trebuie sa dea dovada de foarte multa responsabilitate. Spre deosebire de cei care nu sunt antreprenori, acestia sunt raspunzatori nu doar fata de propria lor persoana si de familia lor, ci si fata de toti cei implicati, direct sau indirect, in afacerea pe care un antreprenor o dezvolta.
  7. Decision-maker (sa fie o persoana care ia decizii rapid si eficient); poate cel mai important lucru pe care il face un antreprenor zi de zi este sa ia rapid deciziile cele mai potrivite. Sunt oameni care asteapta aceste decizii, atat cei de la vanzari, cat si cei de la achizitii, de la financiar, de la productie.. Iar aici apare marea „arta” a unui antreprenor valoros: mai bine iei o decizie gresita acum, decat sa iei o decizie mai buna mai tarziu. Uneori, intarzierea unei decizii poate insemna pierderea unei oportunitati sau chiar pierderi financiare reale.
  8. Problem-solver. Una dintre definitiile antreprenorului este „acea persoana care se uita la o problema si o vede ca pe o oportunitate, iar apoi actioneaza asupra sa”. Niciodata, un bun antreprenor nu vine sa prezinte probleme, ci solutii. El nu foloseste expresia „avem o problema”, ci mai intotdeauna spune „cred ca putem gasi o solutie” sau „avem o solutie” sau chiar „iata o oportunitate”.

CITESTE CONTINUAREA AICI >>